Blog overzicht

Kennis is om te delen

Cryptocurrencies

Een tijdje terug schreef Leander een blog over de ongekende groei van Bitcoin, de digitale valuta die in korte tijd erg bekend werd. In deze blog wil ik iets dieper ingaan op digitale valuta’s, oftewel cryptocurrencies.

Waarom cryptocurrencies?
Het idee achter cryptocurrencies is dat de valuta vrij en decentraal is. Dit betekend dat het voor iedereen toegankelijk is en dat er geen bemoeienis is van een bank, tussenpersoon of overheid. Dit zorgt dus voor snelle en goedkopere transacties. Wanneer je rechtstreeks een transactie doet naar iemand anders dan zitten hier zelfs helemaal geen kosten aan verbonden omdat er geen tussenpersoon is.
Een ander groot voordeel van deze valuta’s is dat ze beschermd zijn tegen inflatie. De cryptocurrencies hebben een vooraf bepaalde maximale hoeveelheid. Er kan niet achteraf geld bijgemaakt worden. Er zijn wel enkele cryptocurrencies die rekening houden met inflatie, bijvoorbeeld 1% inflatie per jaar, dit is dan wel vooraf bepaald en kan niet meer aangepast worden.
Doordat cryptocurrencies gebruiken maken van encryptie-technologieën en peer-to-peer netwerken krijg je een uiterst betrouwbaar systeem.

Wat is een cryptocurrency dan precies?
Simpel gezegd is het niet meer dan een bestandje die op je computer of ergens op een server staat. Deze bestandjes kun je niet zelf namaken omdat door het peer-to-peer netwerk de transactiegeschiedenis van de cryptocurrency zich op heel veel computers bevind. Voordat je een transactie doet wordt er via het netwerk gecontroleerd of het een geldige transactie is. De transacties zijn anoniem, er wordt nergens je naam of andere gegevens opgeslagen, in plaats hiervan wordt gebruik gemaakt van hashes. Hashes zijn unieke tekenreeksen die niet terug herleid kunnen worden naar de originele content.

Zijn er nadelen of gevaren?
Wanneer je de bestandjes kwijt raakt, bijvoorbeeld doordat je harde schijf kapot gaat of door een hacker, ben je je geld kwijt. Doordat de transactiegeschiedenis anoniem is valt bij diefstal (haast) niet te achterhalen wie het gestolen heeft.
Het grootste gevaar op dit moment voor cryptocurrencies is het ingrijpen van overheden wereldwijd. Wanneer de waarde van cryptocurrencies blijft stijgen en er steeds meer geld wordt ingestopt kan dit het huidige bankwezen in gevaar brengen. Een verbod op handel of betaling met cryptocurrencies in de grotere landen betekent dan waarschijnlijk het einde van cryptocurrencies.

Wat denk jij? Hebben cryptocurrencies de toekomst of is het een hype?