Is Midjourney de toekomst van beeldbewerking? Dat zou een bold statement zijn, maar je kunt het je zeker afvragen. Midjourney is een Artificial Intelligence (AI)-gestuurde tool die op basis van korte beschrijvingen afbeeldingen genereert. Welk beeld je ook wilt ophalen, alles is mogelijk! Maar hoe werkt het precies? Wat zijn de kansen van zulke AI-tools voor (web)design? En nog belangrijker: voor jouw organisatie?

Wat is Midjourney precies?

Midjourney is een innovatieve tool die wordt gestuurd door kunstmatige intelligentie. Op basis van een korte tekst die je als gebruiker indient, genereert de tool een beeld dat ver buiten je eigen verbeeldingskracht reikt. Indrukwekkend, kunstwaardig en misschien zelfs een tikje beangstigend; zó accuraat zijn de resultaten. Het beeld hierboven kwam bijvoorbeeld tot stand dankzij de volgende opdracht: "forest :: fruits, food, polyhedral, cinematic lightning --ar 16:9". Midjourney biedt letterlijk een kijkje in het hoofd van de bedenker.

Midjourney AI image dunes

Opdracht: dunes in holland :: calm water, polyhedral, cinematic lightning --ar 16:9

Welke kansen brengt Midjourney?

In de creative studios van WebNL omarmen we noviteiten in ons vakgebied. Eerder onderzochten we de AI-gamechanger GPT-3 en ook nu volgen we de ontwikkelingen op de voet. Al sinds we van Midjourney hoorden, experimenteren we erop los. Enerzijds omdat het ons fascineert, maar we zien er anderzijds ook serieuze kansen in. 

Met de komst van AI-tools als Midjourney verwachten we dat de expertise van een designer steeds meer verschuift van 'ontwerpen' naar 'bedenken'. Handmatig photoshop-werk op basis van (stock)fotografie verandert in geautomatiseerde beeldbewerking. Dat neemt ook de beperkingen rondom praktische uitvoerbaarheid van fotografie weg. Artificial Intelligence gaat ver buiten het realisme en brengt fantasie echt tot leven. Zo ontwierpen we laatst al een afbeelding voor een klant waarin moderne verlichting van bovenaf op een grasveld met bomen schijnt; iets dat we in de werkelijkheid moeilijk kunnen realiseren. 

Midjourney fibonacci spiral sky AI imageOpdracht: Fibonacci spiral combined with clear sky - wallpaper

De rol van creatieven

Een tool genereert dus het ontwerp, maar wij blijven altijd het brein daarachter. De bedenker is de creatieve geest die de klantvraag verbindt aan een creatief en aansprekend design. Niet voor niets heet ons designteam tegenwoordig Team Creatief. De art directors en foto- en videografen van dit team passen Midjourney vandaag al toe voor concepting-doeleinden. Bijvoorbeeld om ter voorbereiding op een videoproductie even snel een beeld te 'schetsen' van een specifieke scène, of om een bepaalde compositie te testen. Hoe specifieker je commando's zijn, hoe specifieker de uitkomst is. 

Midjourney AI image multiverse
Opdracht: end of the world :: dramatic scene :: realistic :: high details

Artificial Intelligence in design, marketing en development

Dat Artificial Intelligence een onmiskenbare rol gaat spelen, staat al jaren vast. Maar in de vakgebieden design, marketing en development vinden nu echt veelbelovende ontwikkelingen plaats op dit gebied. Zo verkennen we ook de mogelijkheden van tools die teksten genereren op basis van AI, zoals Copy.ai. En Midjourney kent zelfs al een aantal interessante alternatieven (lees: concurrenten), zoals DALL·E 2. Deze tool genereert zowel kunst als realistische afbeeldingen. 

Automatisering in je eigen vakgebied, dat levert soms aversie op. Een gevoel van bedreiging, zelfs. Bij WebNL staan we er gelukkig anders in. Wij bewonderen de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence en staan te popelen om het te integreren in onze specialismen. En misschien ook wel in onze fotolijstjes, als kunst ;-). 

Wil je hierover meedenken? Wil je AI inzetten voor jouw merk? Of wil je, net als de klant die we noemden, een creatieve en unieke AI-afbeelding door ons laten ontwerpen?

Neem contact op en ontdek de mogelijkheden!