Wil jij een app laten bouwen? Overweeg zeker om te kiezen voor een Progressive Web App! Progressive Web Apps (PWA’s) maken namelijk een sterke opmars binnen web en app development. Ze worden steeds vaker ingezet en misschien heb je er zelf onbewust al een op je telefoon staan. We leggen je graag uit waarom het aantrekkelijker is om te kiezen voor een PWA ten opzichte van een native app.

Wat zijn Progressive Web Apps?

Progressive Web Apps zijn geavanceerde webapplicaties met daarin functies die vergelijkbaar zijn met native apps. Denk aan een snelle laadtijd, offline toegang en pushmeldingen. Simpel gezegd is een PWA een sterke mix tussen een website en een native app zoals we die kennen. Vanuit de browser installeer je de PWA makkelijk op je telefoon. Je voegt hem toe aan het startscherm van je device en daardoor bereik je hem net zo makkelijk als een native app. Klinkt goed, toch?

Voordelen van Progressive Web Apps

Er zitten veel voordelen aan de keuze voor een Progressive Web App ten opzichte van een native app, namelijk:

 • Het grote voordeel van native apps was altijd dat zij functies van je telefoon kunnen aanroepen, zoals je locatie of je camera. Daar vindt een flinke verschuiving plaats. Ook voor PWA’s komen er namelijk steeds meer mogelijkheden om de features van je telefoon te gebruiken. Op dit moment zijn dat onder meer bluetooth, microfoon, camera, locatie, notificaties, NFC, betalingen, Touch ID en Face ID. De komende tijd komen er nog meer functies beschikbaar.
 • Progressive Web Apps zijn goedkoper om te ontwikkelen en makkelijker om te updaten. Een native app ontwikkel je voor verschillende besturingssystemen, zoals iOS en Android. Dat betekent dat je ook iedere update voor ieder besturingssysteem moet ontwikkelen. Omdat een PWA draait op webbrowsers, is het gebruik systeemonafhankelijk. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker aanpassingen kunt doen die gelijk worden toegepast binnen de browsers en op ieder device. Scheelt weer in de kosten!
 • Een PWA hoeft niet gedownload te worden vanuit een store (lees: wil je dit wel, dan kan dat!). Daardoor ben je als aanbieder minder afhankelijk van de regels en licenties binnen de stores.
 • PWA’s zijn, in tegenstelling tot native apps, vindbaar voor de crawlers van Google. Daarmee dragen ze bij aan jouw vindbaarheid en is het een vorm van SEO.

Genoeg voordelen dus! Progressive Web Apps zijn nog volop in ontwikkeling. Als nog niet alle functies beschikbaar zijn die jij nodig hebt in jouw toekomstige app, lijkt een native app misschien een betere oplossing, maar er is een grote kans dat je de functies binnenkort alsnog in een Progressive Web App kunt toepassen.

Voorbeelden van PWA’s

Net als native apps, zijn ook Progressive Web Apps voor talloze sectoren een interessante oplossing. Vooral in situaties waarin directe toegang tot functies en informatie belangrijk is. Kies je voor een PWA, dan voorkom je de drempel van app-installatie. Voorbeelden van sectoren waarvoor PWA’s interessant zijn (en ingezet worden) zijn:

 • Onderwijs, voor e-learnings en leeromgevingen.
 • E-commerce, voor een snelle mobiele winkelervaring.
 • Media en nieuws, voor directe toegang tot nieuwsartikelen.
 • Reizen en toerisme, voor verkeers- en reisinformatie en boekingen.
 • Gezondheidszorg, voor toegang tot medische informatie.
 • Lokale bedrijven en diensten, voor informatieverstrekking en bestellingen plaatsen.
 • Evenementen en entertainment, om deelnemers te betrekken en informatie te geven.

Ook voor powerbrands uit andere sectoren zijn Progressive Web Apps perfect. Als je fan bent van een merk, wil je het immers altijd binnen handbereik hebben!

Progressive Web App laten maken?

Ben je overtuigd van de voordelen en wil je een Progressive Web App laten maken voor jouw bedrijf? Of heb je nog vragen? Neem direct contact met ons op.

Stuur ons een bericht