Blog overzicht

Kennis is om te delen

Front-end en back-end

In mijn vorige blog gaf ik een uitleg over de termen “webdesign” en “webdevelopment”. Nu gaan we een stap verder en leg ik uit wat het verschil is tussen “front-end development” en “back-end development”.

Front-end development
Het front-end development is een onderdeel van het webdevelopment proces. De front-end ontwikkeling is het programmeren van de “voorkant” van de website. De voorkant is datgene wat zichtbaar is voor de bezoeker van de website: de afbeeldingen, het webdesign, de lettertypen, etc.

Voor het programmeren van het front-end wordt gebruik gemaakt van HTML, CSS en Javascript.

Back-end development
Het back-end webdevelopment is net als het front-end onderdeel van het webdevelopment proces. De back-end ontwikkeling is het programmeren van de “achterkant” van de website. Dit is alles wat niet direct zichtbaar is voor de bezoeker van de website: uitlezen van nieuwsberichten uit een database, registeren van een nieuwe gebruiker, uploaden van bestanden, berekeningen, etc.

Er zijn veel verschillende talen voor het programmeren van het back-end, zoals PHP, ASP, Python, ColdFusion en Ruby. Bij Websites Nederland wordt gewerkt met PHP en het Zend Framework (zie blog “Waarom Zend?”).