Blog overzicht

Kennis is om te delen

Wat is open source ?

Letterlijk vertaald betekent open source ‘open bron’ en dat is ook precies wat het is. Wanneer een stuk software ‘open source’ is, geeft de programmeur buitenstaanders toegang tot (een deel van) de broncode.

Hoe is het ontstaan ?
Broncode was altijd een goed bewaard geheim. Om te voorkomen dat andere programmeurs er met je code vandoor gingen en misschien precies hetzelfde stukje software maakten, liet iedereen zijn broncode goed beveiligd in de kluis liggen. Dit was zo tot circa 1998, toen ze bij Netscape besloten om de broncode van de populaire browser Navigator vrij te geven. Dit moment wordt gezien als de geboorte van de open source. Toch waren er daarvoor al eerdere soortgelijke projecten geweest, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van ARPANET, wat in 1969 uiteindelijke leidde tot het opzetten van wat we nu kennen als het internet.

Hoe werkt het ?
Open source software stelt programmeurs in staat om een stuk van de broncode te hergebruiken of aan te passen. Doet een stukje software niet precies wat jij wilt? Dan pas je het aan! Wil je het gebruiken als basis voor je eigen software? Dan pas je het aan! Of heb je een foutje gevonden? Dan los je het op!

Enkele voorbeelden van open source projecten:

  • Linux (besturingssysteem)
  • Ubuntu (besturingssysteem, weer afgeleid van Linux)
  • OpenSSH (beveiligingsprotocollen)
  • Apache (webserver)
  • Google Chrome (webbrowser)
  • Github (ontwikkelaars community)
  • Wikipedia (wie ken het niet?)

Wat zijn de voordelen ?
Bij WebNL maken we ook veel gebruik van open source software, omdat:

  • code vaak beter onderhouden is
  • code direct beschikbaar is
  • mochten we toch nog een fout tegenkomen, dan lossen we deze zelf op

Op dit moment biedt open source voor het internet een stabiele, betrouwbare en flexibele basis voor zowel beheerders als programmeurs en in de toekomst zal dit een nog grotere rol gaan spelen.