Blog overzicht

Kennis is om te delen

Wil jij ook (web)designer worden?

Wel eens gedacht om webdesigner te worden?

Webdesigner is in mijn ogen nog steeds het containerbegrip van wat er allemaal speelt binnen de functie. Bij webdesign denk je misschien al snel in visueel design. Dat is inderdaad een belangrijk onderdeel, maar er komt veel meer bij kijken. Je hebt naast visual design ook interaction design (IAD), user experience design (UX) en user interface design (UI).

Het mooie van werken als webdesigner bij WebNL is dat ik deze drie elementen allemaal doe. Voor onze klanten is het visuele onderdeel vaak het leukst en het spannendste om te zien. De nieuwe uitstraling van de website is waar het vaak om draait, logisch. Dat is echt iets wat zij kunnen zien en ze willen uiteraard dat het mooi is.

Echter ben ik van mening dat je als webdesigner de term ‘mooi’ nooit mag gebruiken omdat dat slechts een mening is en derhalve onderhevig aan een stevig portie subjectiviteit. De website moet goed werken en dat classificeert jou als ontwerper. Maar hoe word je webdesigner? En waar moet je rekening mee houden?

Ik geef je hierbij mijn 5 essentials die mij hebben geholpen in mijn carrière.

  1. Kennis

Alles draait om kennis. Jij moet de laatste trends en ontwikkelingen kennen. Je moet kennis hebben van techniek om te weten wat er mogelijk is. Er is heel veel mogelijk, maar past dat ook binnen het budget van de klant? Daarnaast is kennis van je apparatuur ook erg belangrijk. Je moet weten welke tools voor jou en je team het beste werken.

Een ander belangrijk onderdeel is psychologie. Hoe werkt het menselijk brein? Waarom vinden we bepaalde plaatjes mooi of trekt een bepaald element onze aandacht? Hoe zit dat met kleur en typografie? Welke samenhang moet dat hebben zodat de doelgroep van jouw klant zich aangetrokken voelt tot het product of de dienst van je klant?

Uiteindelijk moet jij al je ontwerpen kunnen onderbouwen naar klant toe. Jij bent de ontwerper, dat is een zware taak. Je bepaalt deels de toekomst van jouw klanten. Daarvoor is je kennis enorm belangrijk. En kennis van zaken krijg je alleen door te lezen en te luisteren naar anderen.

Tip: Probeer elke dag een blogpost te lezen over je vakgebied. En probeer ook te kijken naar andere ontwerpers. Mijn favoriete websites voor inspiratie zijn Medium, Dribbble, Invissionapp, Abduzeedo, thenews en Awwwards. Je kunt ook naar meetups gaan en daar je kennis en netwerk uitbreiden.

  1. Opleiding

Je kunt al je kennis online vergaren en jezelf ontwikkelen tot designer. Echter is het aan te raden om toch een opleiding te kiezen. Sterker nog, in het groot Rijnmond gebied wordt er door bedrijven vaak gevraagd naar een specifieke opleiding (Communication and Multimedia Design (CMD), Hogeschool Rotterdam).

Het voordeel van de opleiding is dat je aandacht krijgt en je wordt enorm getriggerd om het beste uit jezelf te halen. Je wordt getriggerd om verder te kijken dan je neus lang is en boeken te lezen om je kennis te upgraden. Daarnaast is dat ook je startpunt voor je netwerk.

Voor het MBO in deze richting kun je terecht op het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR). Wij krijgen regelmatig stagiairs van deze opleiding en ik moet zeggen: ze doen het erg goed!

Echter zit er een verschil tussen studenten van deze twee opleidingen. Weet jij van jezelf of je doener of een denker bent? De doeners zitter vaker op het GLR en de denkers zitten vaker op de HRO. Dus weet jij waar jij je beter bij vindt passen? Dan is je keuze misschien wat makkelijker. Onthoud: HBO’ers zijn niet slimmer dan MBO’ers en andersom. Kies een opleiding die bij je past!

Tip: Voeg iedereen van de opleiding toe aan jouw LinkedIn-account en je hebt in een vroeg stadium van je carrière een vrij divers netwerk. Je weet nooit wanneer dat nog eens van pas komt.

  1. Doen is leren.

Om webdesigner te worden moet je het ook gewoon heel veel doen. Veel studenten hebben tijdens de opleiding ook een KvK-registratie om zichzelf in de markt te zetten als zzp’er. Dat is te gek! Je begint direct aan het echte werk in plaats van alleen schoolopdrachten uitvoeren. Weliswaar zul je niet direct beginnen met grote websites of apps, maar je leert wel omgaan met klantwensen om te zetten naar een product en daarnaast word je echt aan het werk gezet om programmaskills te upgraden.

Sla je de stap over om een opleiding te doen of denk je aan een carrièreswitch? Dan moet je jezelf ontzettend goed gaan inlezen in de markt en vooral heel veel gaan oefenen.

Tip: Laat je omgeving weten dat je designer bent. In je huidige netwerk zitten altijd mensen die je hulp wel kunnen gebruiken. Je zult zien dat je snel kleine opdrachten krijgt.

  1. Programma’s

Welke programma’s zijn er beschikbaar en welke moet ik gebruiken zul je jezelf afvragen.
Een aantal tools die in de designwereld veel gebruikt worden zijn:

  1. Adobe (Photoshop, Illustrator, inDesign etc.),
  2. Sketch3 (Webdeisgn tool), Axure (wireframing tool),
  3. UX pin (prototyping, collab tool),
  4. Invissionapp (prototyping, collab tool).

Adobe is een compleet pakket met veel programma’s dat gebruikt wordt in de creatieve branche. Van video tot animatie en van drukwerk tot online.

Wij maken zelf ook veel gebruik van deze programma’s. inDesign gebruiken we voor drukwerk, Photoshop voor online (pixel based) en Illustrator voor illustraties (vector based).

Echter willen we de overstap maken naar Sketch3 voor het web. Photoshop is van origine een fotomanipulatieprogramma en Sketch3 is echt ontwikkeld voor web/app design.

Voor wireframes gebruiken wij Axure. Axure is een zeer uitgebreid programma om te kunnen wireframen en protypes te kunnen maken. Er bestaan echter heel veel van dit soort programma’s. Kijk welke het beste bij jou past en probeer die onder de knie te krijgen.

Tip: Probeer de tools onder de knie te krijgen die het meest worden gebruikt. Ze worden namelijk niet voor niets zo veel gebruikt.

  1. Love what you do.

Nieuwsgierigheid kenmerkt een designer. Je bent als designer altijd nieuwsgierig naar rondom jouw werkveld. Je bent daarom ook nooit uitgeleerd. Iedere dag veranderen er zaken omtrent techniek. Het publiek dat jouw websites gebruikt (users) worden steeds volwassener en dat zorgt ook voor verandering. Als je niet houdt van je vak zul je ook nooit overleven als designer. Je moet gemotiveerd zijn om altijd het beste werk te leveren voor je klant. Jij moet weten wie jij bent en hoe jij in elkaar zit om uiteindelijk het beste uit jezelf te halen.

Tip: Ontwerpen is niet alleen visueel, maar ook interactie. Er zijn legio voorbeelden van mensen die zonder designachtergrond designer zijn geworden. Laat je niet kennen en ga het doen. Ontdek waar jouw passie ligt en zorg ervoor dat jij de beste wordt in jouw vak. Be a rockstar!

Design is geen kunst of rocket science, het is een vak. Design kun je leren. Werk hard, heb plezier in wat je doet en blijf groeien.

Doe je best!